Alternativní jednorázová brčka
V minulém článku jsme se zaměřili na znovupoužitelná brčka. Tento přehled Vás zanese do tajů brček jednorázových. Jednorázová brčka jsou využívána kavárnami, restauracemi i bary v obrovském množství. Proč? Je to easy, po použití se brčko prostě vyhodí. Kavárny se nechtějí zabývat mytím a údržbou znovupoužitelných brček. Je to pro ně časově moc náročné. Bohužel.
Jaká jednorázová brčka jsou z hlediska ochrany životního prostředí tedy nejlepší? Jsou opravdu všechna brčka ekologičtější než ta plastová? Pokud Vás to zajímá, tak čtěte dále...
Papírová brčka
Papírová jednorázová brčka jsou v tuto chvíli nejrozšířenější druh brček hned po těch plastových. Kavárny a restaurace po nich sáhly v dobré víře, že jimi tolik nezamoří životní prostředí. Že jsou šetrnější než brčka plastová. Opak je pravdou. Papírová brčka se z hlediska ochrany životního prostředí neosvědčila. Podle nejnovějších zjištění papírová brčka nejdou recyklovat, tedy končí na skládkách a ve spalovnách, kde se nestihnou rozložit. V drinku se po nějaké době rozmočí. Způsobují nepříjemný pocit v ústech.
Slámová brčka
Slámová brčka jsou super, pokud jsou vyrobená lokálně, tedy v České republice. Bohužel, někteří čeští dodavatelé si slámová brčka nechávají dovážet z Asie, kde je jejich výroba levnější. Tím brčka zanechávají vysokou ekologickou stopu a už nejsou tak šetrná k životnímu prostředí. Výhodou slámových brček je, že jsou organického původu, tedy se celkem rychle rozloží v kompostu. V drinku se nerozmočí ani po několika hodinách a nezanechávají v ústech žádnou příchuť. Brčka jsou však úzká, nelze s nimi pít nápoje vyšších hustot. Jsou levná.
Těstovinová brčka
Aneb brčka "vhodná pro vegeteriány" :) Jejich výhodou je, že se dají po použití sníst. Ale světe div se, chutnají jako neuvařená těstovina. Tato brčka nejsou totiž nic jiného než neuvařená těstovina širokého průměru ze semoliny. Většinou se dováží z Itálie, což je určitě lepší než z Asie. Když si koupíte balení těchto těstovin, můžete je tedy doma použít na více věcí. Buď si je uvařit s nějakou dobrou omáčkou, nebo si je dát do drinku místo brčka. Těstovinová brčka se také hned nerozmočí, můžete je v drinku chvíli nechat. Jsou organického původu. Takže když je po použití nesníte, tak je můžete hodit do kompostu. Nevýhodou je, že s nimi nedají pít horké nápoje a nevypadají moc esteticky. Jen nevím, jestli toto není zbytečné plýtvání jídla. Já bych si radši těstovinové brčko uvařila a snědla než bych s ním pila koktejl. Těstovinová brčka jsou, podle mě, nejlepší druh jednorázových brček, které se hodí třeba do pojízdných kaváren nebo stánků.
"Bioplast" - kompostovatelná brčka z kukuřičného nebo bramborového škrobu
Tak tahle varianta, ač se zdá nejekologičtější, je ve skutečnosti nejhorší. Bio rozložitelný plast je velký problém. Tento druh plastu se totiž nesmí smíchat s běžným odpadem nebo klasickými plasty. Nesmí také obsahovat zbytky potravin. Z těchto důvodů je české kompostárny nechtějí a neumějí zpracovávat. Lehce se totiž zamění s běžným plastem, lidé na lince tedy nevědí, jestli je to plast nebo bioplast. Neodhadnou, jestli lze recyklovat nebo kompostovat, tak ho stejně vyřadí do běžného komunálního odpadu.
Bioplast se nesmí hodit do kontejneru na plast, ani do běžného odpadu. Patří pouze na kompost, ale kdo z nás ho má doma? Bohužel hnědých kontejnerů na bio odpad je po městech stále ještě málo. Kavárny a restaurace také kontejnery na bioodpad nevyužívají. Tento problém se týká i jednorázových kelímků, příborů, talířů a dalších výrobků, které na sobě mají napsáno 100% kompostovatelné. Ano, sice jsou kompostovatelné, ale nikdy na kompostu neskončí. Stejně vždycky skončí v běžném odpadu, odkud putují na skládky a do spaloven. Je to prostě začarovaný kruh...
Jaké brčko jste si vybrali vy?